2008. október 26., vasárnap

Miért más a NOVA NUTRIA

Nova Nutria termék technológia!



A természet ajándéka, avagy biliárd az atomokkal és a DNS-sel címû cikk. (Szerzõ: Dr Biró László Péter)


Valójában nem egy egészen kicsi forradalomról lesz szó, hanem az egészen parányi dolgok forradalmáról. A nanotechnológia a megfoghatatlanul parányi dolgok elõállításával foglalkozik. Mielõtt elmélyednénk a tudományos vagy technikai részletekben, érdemes megemlíteni, hogy ez év január 21-én az Egyesült Államokban bejelentették: a Huszonegyedik Századi Kutatási Alapból (összesen 2,8 milliárd dollár áll rendelkezésére) 497 millió dollárt a most elindított Nemzeti Nanotechnológia Kezdeményezésre fordítanak. A XX. század második felét sok tekintetben a gigantizmus jellemezte a társadalomban és a tudományokban egyaránt, ám sok gigantikus alkotásról kiderült: az nem feltétlenül a legelõnyösebb megvalósítási forma. Gyakran a kicsi, egyedire szabható megoldás hatékonyabb, hajlékonyabb, és kevésbé terheli meg a környezetet. Viszont ahhoz, hogy például, egy narancsméretû mûhold elláthassa sok száz kilós elõdje feladatait, egészen új technológiákra lesz szükség.Az elmúlt 50 évben - lásd a számítógép méretének csökkenését - az elképesztõ zsugorodás az elmúlt években kifejlesztett és ipari alkalmazássá vált mikrotechnológiának köszönhetõ.
Hogyan fogja az e mögött az új összetett szó mögött meghúzódó valami megváltoztatni életünket, ha az üzletek polcaira kerül, mint ahogyan a néhány évtizeddel korábban odakerült számítógép is alaposan felforgatta a mindennapjainkat.
A nanosz görög eredetű szó, törpét jelent. A Nemzetközi Mértékegység Rendszerben (SI) a nano- előtag azt jelenti, hogy az utána következő mértékegység az alapegység egymilliárdod része. Így a nanométer egy olyan parányi hosszúságot jelent, amiből egymilliárd tesz ki egy métert. Ha mindennapi tapasztalataink világába szeretnénk érzékelni ezt az arányt akkor azzal vethetjük össze ahogyan az 1 cm aránylik a 10.000 km-hez. Ezért amikor azt mondjuk, hogy nano-anyagok, olyan anyagokra gondolunk, melyek szerkezetét atomi szinten kontrolláljuk. A nano-technológia pedig azon mérnöki eljárások összességét jelenti, melyek segítségével az anyagmérnök képes a "nano-anyagok" előállítására.

A fentiek alapján kijelenthető : a nanotechnológia a nagyon kis dolgok gyártásának tudománya.

JOGOS A KÉRDÉS : akkor miért ez a nagy izgalom a nanotechnológia körül? Valójában jóval többről van szó, mint a miniatürizálás , A nanotechnológia egy gyökeresen más technológia.

Leggyakrabban megfeledkezünk, a környezetünk és mi magunk is atomokból épülünk fel.

Egy másik, a mindennapi életbõl jól ismert példa a születés. Ez az a folyamat, ahogyan egyetlen megtermékenyített petesejtbõl a DNS-ben tárolt „tervrajz” szerint hetek, hónapok alatt kialakul egy élõlény. Tulajdonképpen, nem más, mint a nanotechnológia magasiskolája, amelyet a természet évmilliárdok alatt tökéletesített. Az embrió fejlõdése során, a molekuláris szinten (a molekulák jellemzõ mérete a nanométeres tartományban van) rendelkezésre álló „nyersanyagokból” a DNS-tervnek megfelelõen, mondhatni atomról atomra felépül egy bonyolult, szervezett rendszer, amely a mûködéséhez szükséges „nyersanyagokat” a környezetébõl nyeri, felhasználásuk során komplex módon átalakítja õket és felesleges termékeit visszaüríti a környezetbe. Ezenfelül információt is cserél a környezetével, egyes fajok esetében pedig a fajra jellemzõ öntudattal is rendelkezhet. Más szavakkal: él és gondolkodik
A gyógyszerek irányított célba juttatása az emberi testben, olyan nanohordozókkal, amelyek a hatóanyagot csak a megcélzott területen szabadítják fel egy testen kívülről érkező parancsra.


A nanotechnológia magában foglalja azokat a folyamatokat amelyek lehetővé teszik, hogy a molekulákat egyenként oda helyezzük, ahova és amikor akarjuk, azért, hogy segítségükkel megvalósítsuk az előre eltervezett működést. A 100 nanométeres határ azért fontos, mert ez a küszöb, amely alatt az anyag viselkedésében dominánssá válnak a hatások.

A nanotechnológia egyik lehetséges meghatározása: olyan tervezési és építkezési elvek és módszerek összessége, amelyekre az atomi szinten történõ építkezés a jellemzõ!

A nanotechnológiaval kapcsolatos ilyen jellegű beruházásokban--- 251 % volt a növekedés az elektronika-----, 211 % az ipari termékek és---- 313 % a élettudományokkal kapcsolatos területeken ---------------------------------------

Az 5 legkiemelkedőbb nanotechnológiai beruházási terület: anyagtudomány, eszközök („szerszámok”), szoftverek, elektronikus eszközök és nanobiotechnológia!!!
---------------------

2006. július 1-én alapította meg a magyar állam a Miskolcon a Nanotechnológiai Kutatóintézetet az elkövetkező 7 évben közel 35 milliárd forintot költ majd el egyéb befektetésekre az ún. "Nano-polisz" projekt keretein belül, melyeknek fő célja, hogy Miskolcon és környékén minél több nanotechnológiai vállalat telepedjen le.

Nincsenek megjegyzések: